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Godparent/Sponsor Eligibility Form

Congratulations on being asked to be a Godparent/Sponsor! By accepting this role, you are committing to
play a significant role in this person’s life, sharing the faith and encouraging him/her in his/her journey as
a Catholic.

Name of child receiving sacrament:

First Name Middle Last Name

Godparent or Sponsor:

First Name Middle Last Name
Home Phone Cell Phone Email

Name of Your Catholic Parish:

Parish Name City State

Qualifications of a Godparent/Sponsor

In accord with Canon Law 874, please provide the following information. If you do not meet all of these
requirements, please let the parents know immediately.

1. A Godparent/Sponsor must be fully initiated into the Catholic Church. Please indicate whether you
have received the three Sacraments of Initiation.

Baptism: [ Yes [1No Confirmed in the Catholic Church: [1Yes [INo First Bucharist: []Yes [1No
2. A Godparent/Sponsor must be at least 16 years old. Are you 16 or older? [] Yes [] No
3. A Godparent/Sponsor cannot be a parent of the child to be baptized.
Are you a parent of the child? [1Yes [J No
4. A Godparent/Sponsor must be in good standing with the Catholic Church.
* If married, he/she must be married in the Catholic Church and living in accord with Church teaching.

« If single, he/she must be living according to Church teaching.

* Catholics who were married by a Justice of the Peace, at another Christian church without special
permission, and those cohabiting do not meet the requirements of this role.

Based on these guidelines, are you in good standing with the Church? []Yes [ No

Appendix B

March 19, 2024



5. A Godparent/Sponsor must be a practicing Catholic.
Do you currently attend Mass regularly? [] Yes [TNo

I have truthfully answered the above questions and declare that I fulfill the Catholic Church’s
requirements of 2 Godparent/Sponsor. I commit to the responsibility of acting as a
Godparent/Sponsor.

Godparent/Sponsor Signature Date

The person who has signed this form above has testified that they fulfill all canonical requirements
to serve as a godparent in the Catholic Church.

To be signed and sealed by the Godparent’s/Sponsor’s Parish of Record:

Signature of Pastor or Pastor’s Designee Date

Parish Name Parish City/State

Notes:

* Only one godparent is necessary.

» Christian Witnesses for Baptism: If only one godparent is chosen for Baptism, someone validly baptized
in a non-Catholic ecclesial community may serve as a Christian witness to the ceremony, along with the
Catholic godparent. This form is not required for Christian witnesses. (Baptized Catholics who no longer
practice their faith or who have joined another ecclesial community may not serve as Christian witnesses.)

. * Anon-baptized person cannot be a witness. (Code of Canon Law, 872-874)

* Orthodox Christians: An Orthodox Christian may serve as godparent of a Catholic for a just cause, only
along with a Catholic godparent. (See Code of Canons of the Eastern Churches, 685; and 1967

Ecumenical Directory, 48.)

* Proxies: If the godparent/sponsor cannot be present for the ceremony, a proxy may stand in as a witness
at the ceremony. This form is not required for proxies. Proxies should be identified in writing by
godparent(s) represented (cf. Diocese of Manchester Sacramental Records and Sacramental Registers

Procedures Manual).
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